Print Friendly, PDF & Email

Energiområdet

I Hillerød har vi siden 1962 haft kollektiv varmeforsyning i form af fjernvarme. Fjernvarmen var i starten baseret på olie, men i midten af 1980’erne blev olien udskiftet med naturgas. Fjernvarmen var derefter 100 % baseret på naturgas frem til 2005.

Siden 2005 har brændselsfordelingen bevæget sig mod grønnere og mere bæredygtige løsninger i form af overskudsvarme, biomasse og solenergi. I 2020 var 66 % af fjernvarmen bæredygtig mod godt 60 % i 2019. Dermed er vi godt på vej til at indfri vores strategiske mål om at levere en 100 % fossilfri varmeforsyning i 2025.

Virksomheder, der bygger sin kerneforretning på energiproduktion, vil ofte have relativ stor virkning på miljøet, primært ved udledning af fossilt CO2, når dette indgår som brændsel. Derfor arbejder energiselskaberne på at nedbringe denne påvirkning, og i 2020 har Hillerød Kraftvarme ApS mere end halveret sin udledning af fossilt CO2 i forhold til 2019.

Både fjernvarmenettet, kundegrundlaget og varmeproduktionen er blevet udbygget i løbet af årene, og i dag forsyner vi størstedelen af Hillerød by, Skævinge, Gørløse, St. Lyngby og Meløse med fjernvarme. Den kollektive varme udgjorde i 2020 ca. 75 % af kommunens samlede varmebehov – fordelt på godt 7.400 kundeaftaler. Det svarer til varmeforbruget i små 18.000 familieboliger, med en samlet varmeleverance på godt 271.000 MWh varme.

Etablering af vejkrydsning på Overdrevsvejen for varme og fjernkøl

Strategisk fokus

I 2019 blev en langsigtet strategi udarbejdet og godkendt for det samlede energiområde frem til 2028. Strategien for perioden 2019 – 2028 sigter mod, at energiproduktionen skal være CO2-neutral i 2025. Strategien understøtter dermed den grønne omstilling.

Samtidig ønsker vi at fastholde varmeprisen for slutkunderne på 2019-niveau indeksreguleret, hvilket er lykkedes både i 2020 og 2021 – endda uden behov for indeksregulering. Endelig vil vi løbende tilpasse kapaciteten til en byvækst på op til 10.000 nye borgere, og tilbyde bæredygtig, billig og grøn fjernvarme og grøn elproduktion.

I 2020 blev der eksekveret på den lagte strategi, og det arbejde fortsætter i 2021 med eksekvering gennem følgende fem strategiske spor:

Spor 1: Bæredygtig og CO2-neutral i 2025

Spor 2: Symbioser og samarbejder

Spor 3: Forretningsfokus og forretningsudviklende

Spor 4: Proaktiv på rammevilkår

Spor 5: Kompetenceudvikle medarbejdere

Der må dog sandsynligvis påregnes en forsinkelse for etablering af et dampværk, som er væsentligt for flere strategiske spor. Primært på grund af for få bydende har det været nødvendigt at aflyse det oprindelige udbud og sende værket i et nyt udbud med mere rummelige vilkår. Dette kan forsinke projektet med op mod et år.

Af strategien fremgår det også, at ledelse og medarbejdere gennem de strategiske indsatser og handlinger bestræber sig på at understøtte FN’s verdensmål, hvor følgende 5 er i fokus:



Ændring i anvendt regnskabspraksis

Varmeselskaberne i koncernen har valgt at ændre regnskabspraksis i forhold til den regnskabsmæssige behandling af værdimæssige forskelle mellem forbrugernes betalinger foretaget efter varmeforsyningsloven og den værdimæssige opgørelse efter årsregnskabsloven.

Forskellen opstår primært som følge af, at det er lykkedes at afskrive vores anlæg hurtigere end det enkelte anlægs levetid. Vores anlæg kan derfor producere i en årrække efter, at anlæggene er afskrevet, og dermed står selskaberne stærkt i forhold til fremtidige kundepriser. Den korte afskrivningsperiode er i øvrigt realiseret samtidig med, at vi har fastholdt nogle af Nordsjællands laveste varmepriser.

Fra regnskabsåret 2020 indregnes værdimæssige forskelle i regnskabet under posten ”midlertidige forskelle”. Årsregnskabet afspejler herefter det resultat og den egenkapital, der er hos selskaberne under hensyntagen til varmeforsyningslovens ”hvile-i-sig-selv” bestemmelser.

Principændringen har for Hillerød Varme A/S medført et forøget resultat for 2020, mens selskabets egenkapital er blevet reduceret. For Hillerød Kraftvarme ApS medførte ændringen et reduceret resultat for 2020, ligesom selskabets egenkapital er blevet reduceret.

De foretagne ændringer er en regnskabsteknisk opgørelse, der ikke har nogen betydning for forbrugerpriserne, der uændret opgøres i henhold til varmeforsyningslovens prisbestemmelser.

Ændringerne betyder, at den opbyggede egenkapital i Hillerød Varme A/S nedskrives, og at ledelsen reetablerer denne ved kapitalindskud. Samtidig påbegyndes en opbygning af reel, fri kapital for at ruste begge varmeselskaber bedst muligt til de store investeringer, som den grønne omstilling fordrer.


Du kan fordybe dig i tallene bag vores arbejde ved at læse årsrapporterne:

Print Friendly, PDF & Email